Eğitim Sitesi

Pergola Nedir? Pergola Hakkında Kısaca Bilgi

Pergola Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Pergola:

Dikmeler ve sık kirişleme ile yapılan ve üzerine yeşillik sardırılan gölgelik.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Pergola:

Ahşap dikmeler ve sık kirişleme (mertekleme) ile yapılan, üzerine yeşillik sardırılan gölgeliktir, çardak.

 

İnşaat Terimi Olarak Pergola:

Rekreatif faaliyetler kapsamında açık alanlarda; gölge temini gibi fonksiyonel özelliği yanında estetik görünümleri de dikkate alınarak, daha çok ahşap malzeme kullanılarak belirli ölçülerde tesis edilen inşai yapı elemanıdır.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Güpür: İplikten veya ipekten olan, geniş ilmeklerden oluşan bir tür dantel.

    Fresk: Daha yaş iken duvar sıvası üzerine toprak boyalarla yapılan resim. "Fresco" sözcüğü "taze" kelimesinin İtalyan dilindeki karşılığıdır ve hem geleneksel duvar resmini hem de bu resmin tekniğini ifade etmek için kullanılır. Fresco (ya da bilinen diğer ismiyle "buon fresco") yeni sıvanmış bir duvar yüzeyine, duvar henüz ıslakken yapılır. Bunun bir sonucu olarak boya pigmentleri duvarın yüzey dokusuyla birleşir ve resimler uzun süre bozulmadan dayanır. Bununla birlikte fresco sadece iç duvarlar için uygun bir tekniktir, zira dış duvarlara uygulandığında resim hava koşulları ve kirlenme sonucu deforme olur.

    Davlumbaz: Mutfaklardaki yemek kokularının ve buharının dışarıya atılması veya bir karbon filtre konularak havanın temizlenmesi amacıyla kullanılır. Kullanım esası bakımından ankastre tipi mutfak aspiratörlerine benzerlik gösterirler. Yalnız teknolojik bakımdan gelişmiştir.

    Post Halı: Poliakril ip ile post şekli verilerek üretilmiş halılardır. Taban süet deri olup gerçek deri görünüm verilmiştir. Post halı uzun tüylü görünümlü, şık tasarımlı bir halı çeşididir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü