Eğitim Sitesi

Pazar Nedir? Pazar Hakkında Kısaca Bilgi

Pazar Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Pazar:

Alıcı ve satıcıların bir araya geldiği, alım satım konusu olan malın fiyatını belirleyerek işlem yaptıkları yer.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Pazar:

1. Satıcıların belirli günlerde mallarını satmak için sergiledikleri belirli geçici yer: Perşembe pazarı, Salı pazarı.

2. Belli bir şeyin satıldığı yer.

3. Alım, satım, alışveriş.

 

Reklamcılık Terimi Olarak Pazar:

Üretimi yapılan bir ürünü ya da hizmeti satın alma talebinde bulunan ve satın alma gücüne sahip olan kişiler ve kurumlar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Gözetimli Dalgalanma Rejimi: Çok sayıda paranın değerce dalgalanmaya bırakıldığı, ancak yine de ani değişmeleri önlemek amacıyla merkez bankalarının müdahale ettiği döviz kuru sistemi.

    Faiz: 1- Üretim faktörlerinden sermayenin elde ettiği getiridir. Diğer bir ifade ile ödünç alınan paranın kullanımı için ödenen fiyat. 2- Bir borcun genellikle toplam meblağın yüzdesi olarak belirlenen ücreti. Faiz oranı belirtilen dönem için ücretlendirilir. Mesela yıllık yüzde on beşlik faiz oranı bir yıllığına borç alınan her 100Є için ücretin (diğer masraflar hariç) 15Є olması anlamına gelir. Ayrıca Yıllık Yüzde Oranına bakın.

    Kişisel Kimlik Numarası (PIN): Kart sahteciliğinin önlenmesine yardım eden ve bir kart sahibini onaylamakta kullanılan numara. PIN kart sahibinin ATM'den her para çekişinde kullanılır. PIN numaraları kart sahiplerini mal ve hizmet alırken onaylamak için kullanılmaktadır.

    Para Politikası: Ekonomik büyüme, istihdam artışı ve fiyat istikrarı gibi hedeflere ulaşabilmek için paranın elde edilebilirliğini ve maliyetini etkilemeye yönelik olarak alınan kararları ifade eder. Uygulanmasından sorumlu kuruluşlar merkez bankalarıdır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununda, Bankanın temel amacının fiyat istikrarı olduğu ifade edilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü