Eğitim Sitesi

Panteon Nedir? Panteon Hakkında Kısaca Bilgi

Panteon Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Panteon:

Eski Yunanlıların ve Romalıların bütün tanrılarına ayırdıkları en büyük tapınaklarına verdikleri ad.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Panteon:

Bir halkın inançlarını temsil eden tüm tanrı ve tanrıçalara ve bunları bir araya getiren tapınağa verilen isim. Eski Yunanca Pan=Tüm ve Theos=Tanrı kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Örneğin, Urartu Panteonu, Hitit Panteonu, Hurri Panteonu gibi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Hacibül Hüccap: Sarayın genel sorumlusudur. Hacip adı verilen yardımcıları ile Sultan ile devlet adamları arasındaki irtibatı sağlar.

    Vasal: Bir senyöre bağlı olan ve itaat etme görevini taşıyan daha küçük senyöre verilen ad.

    Takvim: Zamanı gün, ay, yıl olarak belirli bölümlere ayırma yöntemidir. Takvim: Zamanı, gün, ay ya da yıl gibi uzun süreli dönemlere bölen çizelgelere de takvim denir. Takvimlerin hazırlanmasında ay ve güneşin hareketleri esas alınmıştır. Dolayısıyla takvimle uğraşan toplumlarda astronomi bilimi gelişmiştir.

    Birleşmiş Milletler: Dünya barışı için, uluslararası işbirliğini sağlamak amacıyla, özgür istemleriyle bir araya gelmiş olan ülkelerin 24 Ekim 1945'de kurdukları örgüttür. Örgütün görevleri: 1. Uluslararası barış, güvenlik ve işbirliğini sağlamak. 2. Barış ve antlaşma koşullarına uymak ve uygulamak. Örgütün amaçları: 1. İnsanlığı savaş tehlikesinden korumak. 2. İnsan hak ve özgürlüğünü, bütün ulusların hak eşitliğini vurgulamak. 3. Devletler hukuku kurallarına saygılı olmak daha iyi yaşam koşulları sağlamak. 4. Barışın sağlanması için güçleri birleştirmek. 5. Ekonomik ve toplumsal kalkınmayı kolaylaştırmak. 6. Kültürel kalkınmayı hızlandırmak. Örgütün çalışma ilkeleri: 1. Örgüt, bütün üyelerinin egemenlik haklarını tanıyacaktır. 2. Üyeler üzerlerine aldıkları görevleri iyi niyetle yapacaktır. 3. Uyuşmazlıklar, barış ve adaleti tehlikeye sokmadan çözülecektir. 4. Uluslararası ilişkilerde güç kullanılmayacaktır. 5. Örgüte yardımcı olunacak ve örgütçe benimsenmeyen devlete yardım edilmeyecektir. 6. Örgüt üyesi olmayan devletlerin uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında bu ilkelerin kullanılması sağlanacaktır. 7. Özgür devletlere kendi sorunlarını çözmede baskı yapılmayacaktır. Örgütün organları: 1. Genel Kurul 2. Güvenlik Konseyi 3. Ekonomik ve Sosyal Konsey İLO: Uluslararası çalışma örgütü FAO: Uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü UNESCO: Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü WHO: Dünya Sağlık Örgütü IMF: Uluslararası Para Fonu IGAO: Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü UPU: Evrensel Posta Birliği ITU: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği WMO: Dünya Meteoroloji Örgütü IMO: Uluslararası Denizcilik Örgütü WIPO: Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü IFAD: Uluslararası Tarımsal Kalkınma Örgütü UNIDO: Sanayi Kalkınma Örgütü GATT:Dünya Ticaret Örgütü IBRD: Dünya Bankalar Grubu IDA: Uluslararası Kalkınma Birliği IFC: Uluslararası Finans Kurumu MIGA: Çok yönlü Yatırım Garanti Ajansı 4. Vesayet Meclisi 5. Uluslararası Adalet Divanı 6. Genel Sekreterlik

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü