Eğitim Sitesi

Epizot Nedir? Epizot Hakkında Kısaca Bilgi

Epizot Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Epizot:

Bir hikâyede asıl olaya karışan ikinci derece önemli olay.

 

Edebiyat Terimi Olarak Epizot:

1- Hikaye, roman veya şiirde ana konuya bağlı ikinci derecede olay; müzikte temaları birbirinden ayıran serbest yazılmış bölümler; tiyatroda bir aksiyona (harekete) katılmış ikinci derecede bir aksiyon; Yunan trajedisinin unsurlarını meydana getiren diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modern tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Bir roman, öykü ya da destanda olay örgüsü içinde başlıbaşına konusal bir bütünlük taşıyan ikinci derecedeki eylem ya da eylemler için Epizot kelimesi kullanılır.

 

Tiyatro Terimi Olarak Epizot:

1- Yunan trajedisinin ögelerini oluşturan diyaloglu bölümlerin her biri. Bu bölümler modem tiyatroda perde adıyla bilinir.

2- Oyundaki asıl olaya karışan ikincil olaylar.

 

    Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

    Betimleme: Tasarlama, bir şeyi sözle veya yazıyla anlatma, göz önünde canlandırma, tasvir.

    Zarf: Bir fiilin, bir sıfatın veya bir zarfın anlamını zaman, yer, ölçü, nitelik, sunu kavramları bakımından etkileyen kelime, belirteç.

    Müşahit Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde olay içinde yer alan mekânı, şahısları ve yaşananları kamera tarafsızlığı ile izleyen, onların geçmişi ve ruh hâlleri hakkında bilgi vermeden yaptıklarını gözler önüne seren anlatıcı.

    Özel Mektup: Akraba ve dost gibi yakın çevredeki insanlara yazılan mektup çeşididir. Bu tür mektuplarda doğal ve samimi anlatım ön plândadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü