Eğitim Sitesi

Ekvator Nedir? Ekvator Hakkında Kısaca Bilgi

Ekvator Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Ekvator:

Kuzey ve Güney kutup noktalarından eşit uzaklıktaki noktalardan geçen daire. Yer yuvarlağının eksenine, dik olarak geçtiği kabul edilen çemberdir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Ekvator:

Yer eksenini tam orta noktasından kestiği varsayılan hayali düzlemin yerküreyi kestiği çember.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ekvator:

1. Yeryuvarının eksenine dik olarak geçtiği ve yeryuvarını iki eşit parçaya böldüğü varsayılan en büyük çember.

2. Kutup noktalarına eşit uzaklıktaki noktaların birleştirilmesiyle elde edilen ve Dünya'yı ortasından çevreleyen en geniş paralel dairesine Ekvator denir.

Ekvator'un kuzeyindeki paralellere kuzey paralelleri, güneyindekilere ise güney paralelleri denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Işıma: 1-Yeryüzünün Güneş'ten aldığı ısıyı atmosfere vermesi olayı. Radyasyon. 2- Yeryüzü kazandığı enerjinin bir bölümünü atmosfere geri verir. Buna yer ışıması denir. Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamadığı saatlerde (gece) ve güneş ışınlarının yere değme açılarının küçüldüğü aylarda yer ışıması artar. Ayrıca, zeminin yapısı da yer ışıması üzerinde etkilidir. Örneğin yeryüzünün bitki ile kaplı alanlarında yer ışıması az ve yavaşken çıplak arazilerde ısı kaybı daha hızlı ve fazla olur.

    Sanayi: Endüstri. Bir ve birden fazla ham maddeyi çeşitli yollardan işleyerek işlenmiş madde haline dönüştürme yöntem ve araçlarının tamamıdır. Bir başka deyişle; ham maddenin işlenerek kullanıma hazır hâle getirilmesini kapsayan faaliyetlerin tümü.

    P Dalgası: Öncül dalga demektir. Yeryüzüne paralel salınımlar oluştururlar yani boyuna dalgalardır. Hızı en büyük olan dalgalardır. Deprem kaydeden cihazlara ilk ulaşan dalgalardır. Yıkım etkisi düşüktür.(Yerin altında olduğundan)Katı kaya kütleleri içinde, Sıvıda ve havada olmak üzere bütün ortamlarda ilerleyebilir.

    Geleceğin Dünyası: Küresel iklim sistemindeki değişimlerin Dünyayı nasıl etkileyeceğine ilişkin tahminlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü