Eğitim Sitesi

Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak) Nedir? Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak) Hakkında Kısaca Bilgi

Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Arazi-İ Emiriyye (Beylik Toprak):

Osmanlı Devleti'nde aslı Beyt-ül Mala (devlet hazinesi) ait olan, tasarruf (kullanım) hakkı kişilere verilen tarla, çayır, yaylak, kışlak, koru vb. özellikteki topraklardır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Mecidiye: Osmanlı döneminde kullanılan ve zamanın Osmanlı altınının beşte biri ya da yirmi kuruş değerinde olan gümüş sikkedir. Adını Sultan Abdülmecit'ten almaktadır.

    Sayvan: Otağ, büyük çadır yerine kullanılan deyim.

    Baç: 1-Gümrük ve alış-veriş vergisidir. Osmanlı Devleti'nde gümrükten geçirilen ticari mallar ile satılmak üzere pazara getirilen mallardan alınan vergidir. 2-Ticaret yapanlardan alınan bir vergi türü.

    Mazdeizm: İran'da yaşadığı söylenen Zerdüşt'ün MÖ 6. yüzyılda kurduğu ve tanrılarından Ahura Mazda'dan dolayı Mazdeizm denen ve esasları Avesta adlı kitapta toplanmış dindir. Bu inanışa göre yaşam, başında Ahura Mazda'nın bulunduğu iyilik ve ışık dünyası ile başında Ehriman'ın bulunduğu kötülük ve karanlık dünyasının sonsuz mücadelesinden ibarettir. Birinci yolu seçenler ölünce Çinvat köprüsünden geçerek özel bir sınava tabi tutulacaklar ve cennete ulaşacaklardır. İkinci yolu seçenler, cinlerin yanında kalıp cennete hasret kalacaklardır. Bu din günümüzde Bombay çevresinde ve İran'da varlığını sürdürmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü