Eğitim Sitesi

Alan Derinliği Kontrolü Nedir? Alan Derinliği Kontrolü Hakkında Kısaca Bilgi

Alan Derinliği Kontrolü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Alan Derinliği Kontrolü:

Bazı refleks fotoğraf makinelerinde bulunan düğmeye basılarak fotoğraf çekiminden önce seçilen diyafram değerine göre hangi bölgelerin net olacağı görülebilir. Böylece net olarak istenen alanın ve değişik f değerlerinin gözle kontrolü sağlanabilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Altın oran: Resim, fotoğraf, heykel ve mimaride kullanılan bir orantı yasası. Herhangi bir geometrik biçimde, varlığı estetik bir üstünlük sayılan oran; altın bölüm, altın kesit; golden section. Parçalar arasındaki orantıda, küçük parçanın büyüğe oranı, büyük parçanın bütün parçaya oranına eşittir. Cebirsel olarak; a/b= b/ (a/b) biçiminde ifade edilir. Parçalar arasındaki oranın değeri olan 1.618 ya da yaklaşık 3/5, "altın sayı" adını alır. Altın Oran geometrik olarak, iki kareden oluşan bir dikdörtgenin köşegeni aracılığıyla kurulur.

    Objektif Kavrama Gücü: Herhangi bir objektifin kullanılır niteliklere sahip olacak biçimde üretebildiği en geniş alan. Bu alanın dışındaki görüntüde çeşitli bozukluklar söz konusudur.

    Matrix Metering: Bir pozlama çeşididir ve bir çok kamerada bu seçenek vardır. Kadrajlanan alanda genelde 256 noktayı hesap ederek pozlamanın yapıldığı bir pozlama tekniğidir.

    Sepya: Çeşitli kimyasal banyolarla fotoğraf baskısının kahverengi ve tonlarına boyanması işlemi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü