Eğitim Sitesi

Yüzey Gerilimi Nedir? Yüzey Gerilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Yüzey Gerilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

Fizik Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

1. Yüzeydeki sıvı moleküllerinden, sıvı ile ortam arasındaki ara yüzeye çakışık olanların, birbirlerine uyguladıkları kohezyon kuvvetleriyle oluşturdukları zar benzeri tabakanın gerilimidir.

2. Moleküller arası çekim kuvvetinden dolayı sıvının yüzeyinde oluşan kuvvet.

 

Biyoloji Terimi Olarak Yüzey Gerilimi:

Suyun yüzeyindeki su molekülleri arasında oluşan kuvvettir. En üstte bulunan su molekülleri birbirlerine sıkıca bağlanarak (kohezyon ile) delinmez bir yüzey oluştururlar. Bazı böcekler yüzey gerilimini kullanarak su üzerinde yürüyebilirler.

 

    Benzer Kimya Terimleri

    Kristallendirme: Çözünürlükleri birbirinden oldukça farklı olan katı maddelerden oluşan karışımın bileşenlerine ayırma yöntemi.

    Doğal Radyoaktiflik: Atom numarası 83'ten büyük olan elementlerin kendiliğinden çeşitli ışımalar yaparak yeni elementlere dönüşmesi

    Bağlanma Enerjisi: 1-Bir atomun çekirdeğindeki proton ve nötron gibi atom altı taneciklerini bir arada tutan enerjidir. 2- Kütle azalmasına karşılık gelen ve çekirdek oluşumu sırasında açığa çıkan enerjiye bağlanma enerjisi denir. Bağlanma enerjileri elektron volt (eV) cinsinden hesaplanır. (Mega elektron volt=1 000 000 MeV)

    Metal: 1-Isıyı ve elektriği ileten, vurmaya ve çekmeye dayanıklı elementlerden her biri. 2-Atomlarının en dış katmanında az sayıda elektron içeren element.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kimya Terimleri Sözlüğü