Eğitim Sitesi

Yatırım Bankaları Nedir? Yatırım Bankaları Hakkında Kısaca Bilgi

Yatırım Bankaları Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yatırım Bankaları:

Mevduat toplama yetkisi olmayan, geniş bir şube ağının olmaması nedeniyle bankacılık hizmet ürünlerinin tamamını sunamayan ve ticaret bankalarına kıyasla ticarî faaliyetleri kısıtlı olarak yerine getirebilen bankalar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Provizyon: 1- Bankanın, iş yerine işlem tutarını ödemeyi garanti edebilmesi için kartın limitinin uygun olup olmadığı, kartın kayıp-çalıntı kaydının bulunup bulunmadığının tespiti doğrultusunda telefon ve/veya elektronik olarak yapılan işlem. 2- Çekin karşılığının bulunup bulunmadığının sorulması; çekin üzerindeki yazılı değerin ödenebilmesi için karşılığının olup olmadığının ilgili bankaya sorularak kontrol edilmesi; akreditif karşılığı yapılan ithalatta, akreditif tutarı dövizin muhabir banka nezdinde hazır olduğunun ve mal belgeleri teslimi karşılığında satıcıya ödeme yapılması için yetki verildiğinin amir bankaya bildirilmesi. 2- İşletme zararlarının karşılanabilmesi için ayrılan para. Bir işletmenin yedekleri dönem karından ayrıldığı halde karşılık ayırmak için işletmenin kar etmesi gerekmemektedir. Varlıkların değerindeki azalmalara karşı alınan önlemler olarak ve işletme için bir yükümlülük doğurabilecek olaylar için karşılık ayrılır.

    Müşteri İsmine Saklama Sistemi: Takasbank sisteminde Müşteri kodlarıyla takip edilem alt hesapların Takasbank'ın yapacağı düzenleme ile isme çevrilmesini, her bir yatırımcı için verilecek sicil numarası ile takip edilerek yatırımcının kimlik bilgilerinin tespitinin mümkün hale getirilmesini ve müşterilerin menkul kıymetlerini bloke edebilmesini amaçlayan sistemdir.

    BIST 30: Borsa İstanbul'da işlem gören en değerli otuz şirketi ifade eden göstergedir. Borsa İstanbul’da işlem gören, hacim ve piyasa değeri bakımından en yüksek şirketlerin hisse senedi başarımlarının ölçülmesiyle BIST 30 endeksi belirlenir.

    Temettü Verimi: Bir şirketin her yıl hisse fiyatına göre ne kadar temettü ödediğini gösteren rasyo.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü