Eğitim Sitesi

Yararcılık Nedir? Yararcılık Hakkında Kısaca Bilgi

Yararcılık Terimi Hakkında Bilgiler

Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Yararcılık:

1. Bir işin, bir eylemin doğruluk derecesini o iş ve eylemdeki yararlıkla değerlendiren, yarar ilkesini doğru davranışların ölçüsü olarak kabul eden ve böylece yarar ile ahlak arasında sıkı bir ilişki kuran öğreti.

2. Genel mutluluğa uymayı ahlaksal değerin ölçütü olarak gören öğreti.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yararcılık:

Genel İktisadi bir öğreti, bir siyaset felsefesi ve toplum teorisi olarak iyinin mutluluk ya da hazza ve dolayısıyla da doğruya eşit olduğu görüşü.

 

    Benzer Eğitim-Öğretim Terimleri

    Özgecilik: 1. Çıkar gözetmeksizin başkalarının iyiliği için özveride bulunmayı bir ilke olarak benimseyen ahlak tutum ve görüşü. 2. Her kişinin asıl yükümlülüğünün, kendisini başkalarına, topluma adamak olduğu düşüncesine dayanan ve A. Comte ile Spencer'in temelini attıkları ahlak görüşü.

    Training (Talim): Arapça ilm'den türeme; öğrenim. Yalnızca bilgi ve beceri kazandırmaya karşılık olarak kullanılmaktadır. Eğitim ya da öğrenimin daha çok, yaparak ve tekrar yoluyla sağlanması karşılığında kullanılmaktadır.

    Yönseme: Belli bir amaca ya da sonuca yönelen, ancak etkinliğe dönüşmeyen etki gücü.

    Bireysel Öz-Yetkinlikler Tabanı: Kişilerin çalışma alanlarının gerektirdiği zihinsel, düşünsel ve fiziksel yetkinlikleri oluşturan öz, birbirinden türetilemeyen özellik, bilgi-becerilerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü