Eğitim Sitesi

XML Nedir? XML Hakkında Kısaca Bilgi

XML Terimi Hakkında Bilgiler

Elektronik Ticaret Terimi Olarak XML:

Extensible Markup Language teriminin kısaltması olan XML'in Türkçe karşılığı Genişletilebilir İşaretleme Dili'dir. Verileri aynı anda hem bilgisayar sistemleri, hem de insanlar tarafından kolayca okunabilecek halde oluşturmayı hedeflemektedir. XML sayesinde bu veriler hem saklanabilir, hem de birden fazla sistem arasında veri alışverişi yapmak için kullanılabilir.

 

Bilgisayar Terimi Olarak XML:

XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) web in işlevselliğini geliştirmek için dizayn edilmiş esnek ve uygulanabilir bilgi tanımlama dilidir. HTML gibi statik ve önceden tanımlanmış bir forma sahip olmayan XML, diğer dillerin tanımlanabildiği bir meta-dildir.Bu sayede değişik tipte dokümanlar için kendi işaretleme dilinizi geliştirebilirsiniz.

 

    Benzer Elektronik Ticaret Terimleri

    Güvenilir üçüncü kuruluş, kurum veya kişi-GÜK: Bir çeşit onay kurumu. Onay kurumlarının yaptığı gibi kişilerin kimliğini güvenli olarak belirleyip, elektronik kimlik belgelerini hazırlamaya ve anahtar yönetimini sağlamaya ek olarak, kişilerin gizli anahtarlarını çok güvenli bir ortamda saklayan ve gerektiğinde yargı kararıyla yetkili makamlara veren kuruluş. (trusted third party-TTP)

    XLS: XLS, Microsoft Office programlarından biri olan ve tablolama, hesaplama, çoklu işlem ve veri işleme yapmak için kullanılan Excel programının dosya uzantısıdır.

    Açık anahtarlı kriptografi: Her kullanıcıya, sürekli kullanım için biri açık diğeri gizli iki anahtarın verildiği şifreleme/şifre çözme yöntemlerinin tümü. Asimetrik kriptografi ya da çift anahtarlı kriptografi adını da alır. (public key cryptography)

    Kriptografik algoritma: Şifreleme / şifre çözmede kullanılan belirli bir yöntemin ayrıntılı içeriği, bu içeriğin matematiksel adımları. (cryptographic algorithm)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Elektronik Ticaret Terimleri Sözlüğü