Eğitim Sitesi

Veraset ve İntikal Vergisi Nedir? Veraset ve İntikal Vergisi Hakkında Kısaca Bilgi

Veraset ve İntikal Vergisi Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Veraset ve İntikal Vergisi:

Bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen servet unsurlarına uygulanan varlık vergisi türüdür. Miras veya bağıştan gelen varlıklar için ödenir. Bu iki verginin bir arada uygulanmasının sebebi, vergi kaçırma olanaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Bu verginin aleyhinde olanlar, verginin mülkiyet hakkını zedelediğini, sermaye birikimini olumsuz yönde etkilediğini ileri sürerler.

 

Hukuk Terimi Olarak Veraset ve intikal vergisi:

Ölenin vârislerine kalan mal ve paradan alınan vergi

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Borsa Fiyatı: Borsada belirli kurallara göre işleyen organize pazarlarda işlem gören menkul kıymetlerin, borsadaki arz ve talep koşullarına göre oluşan fiyatıdır.

    Borsaya Kote Olmak: Borsanın izniyle halka arz edilecek hisse senetlerinin, borsaya kaydedilmesidir. Kote ettirilmemiş senetlerin ticareti olanaklı değildir. Kote olmuş senet, ilgili borsada tanındığı ve alım/satımının yapılmasına izin verildiği anlamına gelir.

    Dekont: Bankacılıkta yapılan işlemlerin (örneğin bir hesaba yatırılan ve çekilen tutarların) muhasebe kayıtlarını gösteren ve müşterilere verilen bir belge.

    Yatırım: Belli bir getiri sağlamak amacıyla, belirli vadelerde birikimlerin yatırım araçlarına bağlanmasıdır.Yatırımcı yaptığı yatırımın maliyetini üstlenir. Bu onun riskidir. Eğer yatırımcı kendi öz fonlarını kullanarak yatırım yapıyorsa, en azından bu fonların maliyetini karşılaması gerekir. Yatırımcı, elindeki bu fonlarla tahvil alış satışı veya vadeli mevduat ile faiz geliri de sağlayabilir. Faiz hadleri, gelir seviyesi, borçlanabilme imkanları ve risk yatırımı etkileyen unsurlardandır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü