Eğitim Sitesi

Yatırım Nedir? Yatırım Hakkında Kısaca Bilgi

Yatırım Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Yatırım:

Belli bir getiri sağlamak amacıyla, belirli vadelerde birikimlerin yatırım araçlarına bağlanmasıdır.Yatırımcı yaptığı yatırımın maliyetini üstlenir. Bu onun riskidir. Eğer yatırımcı kendi öz fonlarını kullanarak yatırım yapıyorsa, en azından bu fonların maliyetini karşılaması gerekir. Yatırımcı, elindeki bu fonlarla tahvil alış satışı veya vadeli mevduat ile faiz geliri de sağlayabilir. Faiz hadleri, gelir seviyesi, borçlanabilme imkanları ve risk yatırımı etkileyen unsurlardandır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yatırım:

1. Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma, mevduat, plasman.

2. Millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemeler, envestisman.

3. Bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yatırım:

Tasarrufların yeni bir ekonomik mal üretmek amacıyla kullanılması.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Yatırım:

Paranın gelir getirmesi için döviz, altın, hisse senedi gibi taşınır mallarla, bina, arsa gibi taşınmaz mallara bağlanması, yatırılması.

 

Coğrafya Terimi Olarak Yatırım:

Beslenme, barınma, eğitim gibi alanlar için yapılan harcamalar.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Riske Maruz Değer (Value at Risk (VAR)): Döviz, menkul kıymet ve benzeri yatırım araçlarının ya da bunlardan oluşan bir portföyün içerdiği piyasa riskinin ölçülmesi amacı ile kullanılan istatistiksel bir yöntemdir. Bu tür bir ölçümle, piyasa riski olarak adlandırılan, kur ve faiz riskinin yatırımın mevcut değerini çeşitli olasılık değerlerine ve süreye bağlı olarak ne ölçüde etkileyebileceği bulunmaya çalışılmaktadır. Diğer bir deyişle bir yatırımın, yatırım değeri cinsinden karşı karşıya olduğu riski ölçer. Örneğin 10.000.000 ABD doları tutarında bir yatırım için 1.000.000 ABD dolarlık VaR değeri, belli bir dönemde, örneğin 1 haftada, bu yatırımın olasılık değerine, örneğin % 1 olasılık, bağlı olarak karşı karşıya olduğu risk'in parasal değerini ifade eder. Portföyde ortaya çıkabilecek kaybın tahminidir. Geçmiş veya örneğin opsiyon fiyatlarından ulaşılan "implied" volatilite üzerinden yapılan hesaplamalara dayanır. Dolayısıyla tahmin yöntemlerine ilişkin, geçmiş geleceği ne kadar tahmin eder gibi kısıtlar bu yöntem içinde geçerlidir. Yönteme ilişkin metodolojik, örneğin ölçüme konu olan değerin getirisinin normal dağıldığı varsayımı, kısıtlar da söz konusudur. Sermaye yeterliliklerinde, sermayenin piyasa koşulları nedeniyle risk altında olan kısmı ile ilgili olarak, BIS tarafından bankaların uyması gereken bir ölçüt olarak da kullanımı mevcuttur.

    Tezgâh Üstü Piyasa (Over The Counter-OTC): Borsa dışı yapılan tüm işlemlere verilen genel ad. Değerli evrakların ticaretinin yapıldığı standardize edilmemiş piyasalardır.

    Bağlı Ortaklık: İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak en az % 50 oranında oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerdir.

    Tümünü Yüklenim: İlerideki bir tarihte teslimatı veya nakit uzlaşması yapılmak üzere herhangi ibr malın veya finansal aracın bugünden alım satımının yapıldığı piyasalardır. Türev piyasaların tanımı forward, futures ve opsiyon işlemlerinin tamamını içermektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü