Eğitim Sitesi

Vakıf Arazi Nedir? Vakıf Arazi Hakkında Kısaca Bilgi

Vakıf Arazi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Vakıf Arazi:

1. Geliri sosyal hizmetlere ayrılan arazilerdir. Satılamaz ve başka gayeler için kullanılamazdı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

2. Geliri cami, medrese, köprü, çelme, han, hastane gibi hayır kurumlarına bırakılan arazilerdir. Satılamaz, satın alınamaz, miras bırakılamazdı.

3. Gelirleri cami, medrese, şifahane, imarethane, kervansaray gibi din, bilim ve hayır kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ayrılmış topraklardır. Vakıf arazisi satılmaz ve başkasına devredilemezdi. Vakıf arazi sayesinde toplumun önemli ihtiyaçları hayırsever kişiler tarafından karşılanmaktadır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vakıf Arazi:

Selçuklular'da geliri sosyal yardım kurumlarına ayrılan topraklardır.

Osmanlı Devleti'nde geliri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi bilim ve hayır kurumlarının yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılan topraklardı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Çengi: Dansöz.

    İspir: Arabacı. Sonraları zabıta memuru yerine de kullanıldı.

    Gulâm: Köle, uşak, kul; küçük yaşlarda saray adına satın alınan veya toplanan, sonra askerî ya da göreceği diğer hizmetler için özel olarak yetiştirilen köleler.

    Bitikçi: 1. İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türkler'de Hakan'ın baş yazmanıdır. Bu kişiye başka devletler ve topluluklarla ilişkilerin düzenlenmesi görevi de verilmiştir. 2. Sözlük anlamıyla "Yazan, yazıcı" anlamına gelen bu sözcük, İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "Katip"lere, devletin yazışmalarını yapan kişilere unvan olarak verilmiştir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü