Eğitim Sitesi

Usûl Nedir? Usûl Hakkında Kısaca Bilgi

Usûl Terimi Hakkında Bilgiler

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Usûl:

Yol ve Esas manasına gelir. Sûfinin mertebeler kat ederken uyması gereken esaslarıdır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Usul:

Bir amaca erişmek için izlenen düzenli yol, tutulan yol, yöntem.

 

Hukuk Terimi Olarak Usul:

Bir yasama veya idare işleminin hazırlanması, yapılması veya yürürlüğe konması sırasında uyulması gereken hükümler ve izlenecek yollar.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Usul:

Türk müziğinde çeşitli zamanların belli bir şekilde sıralanmasıyla meydana gelen, belli kalıplar halindeki sayı veya vuruş guruplarıdır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Usul:

Bir amaca erişmek için izlenen düzenli yol, tutulan yol, yöntem, tarz.

 

    Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri

    Evrad: Arapça, virdler demektir. Her vakit dil ve ağızda dolaşan söz. Tarikatların pirleri veya onlardan sonra gelen şeyhler tarafından düzenlenen virdler, müridler tarafından belli bir zamanda belli bir sayıda, bireysel veya toplu olarak çekilir.

    Muhib: Arapça, seven demektir. Tasavvuf yolunu ve o yolda gidenleri seveni ifade eder. Tasavvuf yolunu seven, fakat o yola girmemiş kişiye muhib derler.

    Zikir: Zikir, her işte Allah'ı hatırlamak, zihinde tutmak, yâd etmek, unutmamak ve anmak, kendini gafletten kurtarmak, kulun Allah'ı dille ve kalple anması anlamında Kur'an kaynaklı bir tasavvuf kavramıdır. Gaflet de Allah'ı unutmak demektir. Mutasavvıflara göre gerçek zikir, Allah'ı çok sevmek, O'ndan nasıl korkulmak gerekiyorsa öyle korkmaktır.

    Zübde-i Âlem: Zübde kelimesi çekirdek, öz anlamına gelmektedir. Âlem de dünya, kainat, evren anlamlarında kullanılmaktadır. Bu tamlama ise, kainatın özü anlamında kullanılmaktadır. Tasavvufi anlamı olan bu terime göre, insan kainatın özüdür, kainatta ne varsa, aynı oranda insanda da vardır. Bir diğer ifade ile insan kainatla denk kabul edilmektedir. Zaten kainatın varlık sebebi de insandır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü