Eğitim Sitesi

Stüdyo Şefi Nedir? Stüdyo Şefi Hakkında Kısaca Bilgi

Stüdyo Şefi Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Stüdyo Şefi:

Yayın süresince stüdyoda ya da yayın setinde yönetmenin direktifleri doğrultusunda sunucuyla kameramanın koordinasyonunu sağlayan ve yayının sağlıklı olarak sürmesinden sorumlu kişi.

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Prompter: Sunucunun yayın sırasında okuduğu kamera önüne yerleştirilen akan saydam yazıları çalıştıran aygıt.

    Yayın/İzleme Platformu: Çok sayıda yayın hizmetini bir veya birden fazla sinyal hâline getirerek uydu, kablo ve benzeri ortamlardan şifreli ve/veya şifresiz olarak dinleyicinin veya izleyicinin doğrudan alacağı şekilde iletimi.

    Haber Yazım Mimarisi: Haber yazımında kullanılan, 5N1K kuralına göre yazma, ters piramit tekniği, düz piramit tekniği, dörtgen (kare) tekniği, ters piramit tekniği ile kare tekniğinin birleştirilmesi, konuşma dili tekniği, serbest yazım tekniği gibi yazım teknikleri.

    Haber Değeri: Tarihsel süreç içinde genel kabul görmüş evrensel habercilik kuralları çerçevesinde, olay/olgu/fikir/sorunun kitlelere haber olarak verilebilmesi için taşıması gereken zamanlılık, mesafe, önemlilik, ilgi çekicilik, ilginçlik, yakınlık, tanınmışlık, geçerlilik, sıklık, bolluk, benzerlik, insan ilgisi, bağlantılar, seçkincilik, kişisellik, olumsuzluk gibi özellikler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü