Eğitim Sitesi

Sıvılaşma Nedir? Sıvılaşma Hakkında Kısaca Bilgi

Sıvılaşma Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının(depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; depremin etkisi ile zeminin taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması.

 

Deprem Terimi Olarak Sıvılaşma:

Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının (depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Barograf: Basıncı sürekli kaydeden ve yazıcı ucu bulunan bir tür madeni barometredir.

    Fay Aynası: Fay oluşumu sırasında yükselen ve alçalan blok arasındaki yüzey kayma ve sürtünme nedeniyle çizilir., cilalanır. Parlak görünen bu yüzeye fay aynası denir

    İç Kesim: Denizden uzak, deniz etkisinin ulaşmadığı kesimlerdir.

    Falez (Yalıyar): Dalgalar aşındırma yaparken önce çarptıkları kıyı boyunca bir çentik açar. Buna dalga oyuğu denir. Dalga oyukları derinleştikçe üzerindeki kütleler kopar ve düşer. Böylece kıyı boyunca diklikler oluşur. dersimiz.com Bu dikliklere falez ya da yalıyar adı verilir. Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında güzel falez örnekleri görülmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü