Eğitim Sitesi

Sismoloji Nedir? Sismoloji Hakkında Kısaca Bilgi

Sismoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Sismoloji:

Yer hareketlerini ve depremleri inceleyen bilim dalı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sismoloji:

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin ölçülmesi ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalıdır.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Sismoloji:

Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının nasıl yayıldığını, depremlerin büyüklüğünün ölçülmesini ve depremle ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sismoloji:

Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.

 

Deprem Terimi Olarak Sismoloji:

Depremlerin oluş nedenleri, deprem dalgalarının yerküre içinde nasıl yayıldıkları, zayıf ve kuvvetli yer hareketinin kayıt edilmesi, ölçülmesi ve değerlendirilmesi teknikleri, deprem tehlikesinin belirlenmesi ve zararlarının azaltılması konuları ile uğraşan jeofizik biliminin uzmanlık alanı, deprem bilimi.

 

    Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

    Çelik: Bir demir (Fe) karbon (C) alaşımıdır. Üretim yöntemleri ve kullanılan cevherlerden ötürü manganez, silisyum, fosfor ve kükürt çeliğin bünyesinde bulunan elementlerdir. Çeliğin yapısındaki karbonun görevi alaşımı sertleştirmek ve demir atomlarının kaymasını engellemektir. Alaşımdaki karbon miktarı ile oynanarak çeliğin sertliği, esnekliği, sünekliği ve gerilme gücü değiştirilebilir. Alaşımdaki karbon miktarı artırılarak çeliğin sertliği artırılabilir, fakat bu işlem çeliğin kırılganlığını arttırıp; kaynaklanabilirlik ve süneklik gibi bir takım özelliklerini azaltır. Demir-karbon alaşımının çelik olarak kabul edilmesi için tipik olarak en çok yüzde 2,1 oranında karbon karışımına sahip olması gerekmektedir. Günümüzde "demir ve çelik" endüstrisi tek isim altında kullanılsa da, geçmişte bu iki sektör birbirinden ayrı isimlere sahiptiler. Metalurjinin bilim dalı olarak yaygınlaşması ile birlikte çeliğin kompozisyonunun değiştirilerek ya da ısıl işlem ile özellikleri farklılaştırılarak özellikle yüksek kopma mukavemeti ile teleferik, inşaat, otomotiv, tıp, ve bir çok diğer alanda insanlığa hizmet verir hale getirilişi hızlandırılmıştır.

    Platform: Yüksekçe yer, düzlük, seki.

    Mozaik Parke: Atölyede 2x10 cm'lik parçalardan oluşturulmuş kağıda yapışık 10x10 cm'lik karolarla yapılan döşeme kaplaması.

    Floresan Ampul / Lamba: Aynı lümen değerlerinde akkor lamba ampullerin 1/5'den 1/3'üne kadar elektrik harcar ve onlardan 20 defa daha uzun ömürlüdürler. Kompakt modelleri daha küçük ve mini armatürlerde kullanılırlar; sıva altı armatürler, duvar aplikler, tavana yakın armatürler ve ray spotları bunlara örnektir. Floresan ampuller iki çeşittir: Normal floresan ampuller, Uzun ve yuvarlak floresan ampuller. Normal floresan ampullerin cam tüpünün içi floresan maddeyle sıvanmıştır. Bu madde ampul içinde oluşan ultraviyole ışınları görülebilir ışığa çevirir. Floresan madde olarak silikatlar, fosfatlar ve tungsten bileşikleri kullanılır. Floresan ampullerin iki ucunda elektrotları taşıyan metal başlıklar bulunur. Başlıkların iç kısmında üzeri baryum oksitle kaplanmış tungsten elektrotları yer alır. Ampulün içinde ise cıva buharı ve argon gazı mevcuttur. Uzun ve yuvarlak floresan ampuller devreye direkt olarak bağlanamazlar. Floresan lamba devresi floresan ampul, starter, soket, balast ve armatürden oluşur. Son zamanlarda kompakt floresan lambalar üretilmiştir. Bu lambalar yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü