Eğitim Sitesi

Sera Gazı Emisyonu Nedir? Sera Gazı Emisyonu Hakkında Kısaca Bilgi

Sera Gazı Emisyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Sera Gazı Emisyonu:

Belirli bir sürede atmosfere salınan sera gazlarından birisinin toplam kütlesi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sera Gazı Emisyonu:

Yeryüzünün güneş kaynaklı ısınmasının kızılötesi ışınımı emerek arttırmasına sebep olan atmosferdeki gazların her türü.

Sera gazları atmosferde doğal olarak var olsa da özellikle karbon dioksitin son yıllardaki artışı dolaysız olarak kısmen insanların faaliyetleri, fosil yakıtların tüketilmesi ve tropik ormanların kesilmesi vb. ile ilgilidir.

Bun gazlar Karbon Dioksit (CO2), Nitrat Oksit (NO2) ve su buharını kapsar.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Agroekoloji: Sürdürülebilir tarım bilimi demektir. "Doğal Tarım, Organik Tarım, Entegre Tarım, İyi Tarım" gibi tarım sistemleri ülkemizde uygulanan sürdürülebilirliği güncel tarımdan daha yüksek olan tarım yapma şekilleridir. Ekim nöbeti, IPM (Entegre Zararlı Yönetimi), Gübreleme için analiz ve damlama sulama olmazsa olmazlarıdır.

    Karbondioksit: Hem doğal yollardan oluşan hem de fosil yakıtların ve biyokütlenin yakılması, arazi kullanımı değişiklikleri, çimento üretimi ve sanayi süreçleri gibi insan etkinlikleri sonucunda üretilen bir sera gazı. CO2, Yerküre'nin ışınım dengesini etkileyen en önemli insan kaynaklı sera gazıdır. CO2, öteki sera gazlarının ışınımsal denge ve buna bağlı olarak da iklim üzerindeki etkilerini ölçmek ve nesnel olarak karşılaştırmak için kullanılan referans gazdır. Bu yüzden de, karbondioksitin Küresel Isınma Potansiyeli 1'dir.

    Pestisit Kalıntısı: Pestisitlerin parçalanması ya da ayrışması sonucu ortaya çıkan; suya ve toprağa karışan ya da bitki üzerinde kalan artıklara verilen isimdir. Tarım ve orman ekosistemlerinde bitki korumada kullanılan kimyasalların bir kısmı organik bir kısmı da bitkisel ürünler üzerinde kalarak tüketici ikincil canlılara, toprakta birikim sonucunda da toprakta bulunan tüm canlılara toksik etkide bulunurlar.

    Agroekosistem: Doğal ekosistemin bozularak insan eliyle tarım kültürüne açılan alanlarda ekosistemlere verilen isimdir. Genellikle çayır mera alanları ve yapraklarını döken ağaçlık alanlar bozularak tarım ekosistemlerine dönüştürülmüşlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü