Eğitim Sitesi

Sakkaroz Nedir? Sakkaroz Hakkında Kısaca Bilgi

Sakkaroz Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Sakkaroz:

Doğada en bol bulunan ve en tatlı şekerdir. Bir molekül glikozun bir fruktozla birleşmesiyle oluşan bir disakkarittir.

 

Kimya Terimi Olarak Sakkaroz:

Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen, günlük konuşma dilinde halk arasında şeker olarak isimlendirilen madde.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Sakkaroz:

Glikoz ve fruktoz molekülerinin bileşiminden (glikoz + fruktoz) oluşan şeker türü.

 

Arıcılık Terimi Olarak Sakkaroz:

Bir glikoz ve bir früktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarit. (Sükroz, Çay şekeri)

 

    Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri

    Maltodekstrin: Bir çeşit büyük şeker molekülüdür(poli-sakkarit). Mısır veya buğdaydan elde edilebilir. Kıvamlı bir yapısı vardır ve gıdalarda kıvam için kullanılabilir.

    Rafine Karbonhidratlar: Rafine karbonhidratlar, beyaz un ürünleri, beyaz şeker ürünleri, beyaz pirinç ve beyaz makarna dâhil besleyici ve sağlıklı lif içeriklerinin çoğunu ya da tamamını kaybetmişlerdir. Rafine karbonhidratlar yüksek glisemik endeks sahibidirler ve diyabet hastalarının kaçındığı ani kan şekeri yükselmelerine sebep olurlar. Harvard Tıp Fakültesi çalışmalarında sadece birkaç düşük kalorili karmaşık karbonhidratın, örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç, tatlı mısır gevreği yerine yulaf ezmesi gibi, şeker hastalığı riskini %40 azalttığı sonucunu bulmuştur.

    Kalori (Cal): 1- Kalori enerji birimidir. Bir yetişkinin ortalama enerji ihtiyacı yaklaşık 2000-2400 kilokalori(kcal) arasında değişebilir. Bilimsel olarak kalori 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece yükseltmek için gerekli enerji miktarı olarak da tanımlanabilir. 2- Besinlerle alınan enerjinin ölçü birimidir. Kalori, 1 gram suyun sıcaklığını 1°C arttırmak için gerekli olan enerji miktarına verilen isimdir. Herkes adını kalori olarak benimsemiş olsa da, besinlerle alınan enerji aslında kilokalori cinsinden ölçülür.

    Pantotenik Asit: Faydaları : Bazı hormonların üretimi, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımı, vitaminlerin kullanımı, normal büyüme, sinir sistemi işlevleri için faydalıdır. Bulunduğu GıdalarSayılmaayacak kadar çok gıdada bulunur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü