Eğitim Sitesi

Rizosfer Nedir? Rizosfer Hakkında Kısaca Bilgi

Rizosfer Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Rizosfer:

Bitkilerin kök sistemi çevresinde su, hava ve besin maddelerini taşıyan toprak tabakasına verilen isimdir.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Vejetatif Çoğalma: Bitkilerin kök, sap, sülük kardeş ve çelik ile üretilmeleridir. Bitkilerin birçoğu tohum üretmezler veya ürettiği tohumlarla yetiştirilmeleri oldukça zordur. Bu bitkiler vejetatif üreme organları kullanılarak çoğaltılırlar. Bu yöntemle genetik yapıları aynı araştırma materyali yetiştirebildiği gibi, pratik uygulamalarda da bu yönteme çok başvurulur. Örnek olarak, patates, asma, çilek ve nane yetiştiriciliği verilebilir.

    Mutasyon: Ortamda bulunan fiziksel ve kimyasal etmenlerle canlıların kromozomlarındaki genlerin dizilişinde meydana gelen kalıcı değişime verilen isimdir. Mutasyon doğada kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, insan eliyle de ortaya çıkabilir. Canlıda meydana gelen mutasyon, ortaya çıkan morfolojik ve fizyolojik değişikliklerle görülebilir.

    Işıkta Çimlenme: Üç çimlenme faktörü yanında ışığında mutlaka bulunmasıyla meydana gelen çimlenmedir.

    Ekiyofit: İnsanların bitkilerde çeşitli özellikleri dikkate alıp güdümlü olarak; introdüksiyon, seleksiyon, melezleme, mutasyon ve poliploidi gibi çeşitli yöntemleri uygulayarak; ıslah edip ortaya koydukları, bitki çeşitlerine verilen isimdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü