Eğitim Sitesi

Reaya Nedir? Reaya Hakkında Kısaca Bilgi

Reaya Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Reaya:

1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.

2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Reaya:

Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Ashap: Hz. Muhammed'in meclislerinde ve konuşmalarında bulunanlar, sahabeler.

    Dünyanın Yedi Harikası: Güzelliği ve görkemiyle insanlarda hayranlık uyandıran İlkçağ yapıtlarıdır. 1. Rodos Heykeli, 2. Babil'in Asma Bahçeleri, 3. Zeus Heykeli, 4. Mısır Piramitleri, 5. Kral Mozolos'un Mezarı, 6. Artemis(Diana) Tapınağı, 7. İskenderiye Feneri.

    Veraset Sistemi: 1. Devletin başına geçecek şehzadenin, yani tahtın varisinin belirlenmesinin kurala bağlanmasıdır. (Örnek: Babadan oğula, Ekber-Erşet vs.) 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın ölümünden sonra tahta kimin geçeceği hususunda belirli bir sistem yoktur. Devlet, Kağan'ın ailesinin ortak malı olarak kabul edildiğinden, Kağan'ın erkek çocuklarından herhangi birinin tahta talip olması veya tahtı ele geçirmek için diğer kardeşleri ile mücadeleye girişmesi sık yaşanan durumlardan biriydi. Belirli bir devlet teşkilatı oluşturan Mete’den sonra bile, İmparatorluk kardeşler arasında Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu durum, Türk devletlerinin kısa sürede bölünmesine ve gücünün zayıflayarak yıkılmasına neden olmuştur.

    Milat: Güneş yılı esasına dayalı olarak hazırlanan ve Roma uygarlığı tarafından son şekli verilen takvimin adıdır. Hz. İsa'nın doğumu başlangıç olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle takvime doğum anlamına gelen milat adı verilmiştir. Milattan sonraki tarihler günümüze yaklaştıkça rakamsal olarak büyürken, milattan önceki tarihler günümüze yaklaştıkça küçülmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü