Eğitim Sitesi

Pervaneci Nedir? Pervaneci Hakkında Kısaca Bilgi

Pervaneci Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Pervaneci:

Divan-ı Pervane, Arazi kayıtlarını tutan, Has ve iktaları düzenleyen divandır.
* Divan Başkanına Pervaneci denir.
* Pervaneci aynı zamanda devletin istihbaratından da sorumludur.
* Pervanecilerin hazırladıkları fermanlara Pervane adı verilirdi.
* Bu divan şekli de Büyük Selçuklu Devletinde görülmemektedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Atabey: 1. Büyük Selçuklu Devleti'nde Emirliklere emir olarak atanan sultan oğullarının (melik) eğitim ve öğretiminden sorumlu yaşlı ve tecrübeli öğretmen-devlet adamlarıdır. 2. Türk-İslam devletlerinde Sultan çocuklarının eğitim ve öğretiminden sorumlu olan kişilerdir.

    Leninizm: Emperyalizm çağı koşullarına göre geliştirilmiş ve uygulanmış Marksizm'dir. Günümüzde Marksizm-Leninizm adıyla anılmaktadır. Bunun nedeni Rus düşünürü ve devrimcisi Vladimir İlyiç Lenin'in (1870-1924) Marksizm'i Marks'ın bıraktığı yerden devam ettirmesi ve uygulamasıdır.

    Bec: Avusturya'nın başşehri Viyana'ya Osmanlıların verdiği ad.

    Emir-i Dad: Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı. Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü