Eğitim Sitesi

Perde Örtücü Nedir? Perde Örtücü Hakkında Kısaca Bilgi

Perde Örtücü Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Perde Örtücü:

Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Değişken odak uzunluklu objektif: Belirli alt ve üst sınırlar içindeki tüm odak uzunluklarına sahip olabilen objektif türü; zoom objektif.

    TTL (Through The Lens): 1- Işığın objektiften geçip makineye girdikten sonra ölçüldüğünü ifade eden kısaltma. Böylece objektifte ve objektife takılacak diğer araçların neden olduğu çeşitli ışık kaybını hesaba katmaya gerek kalmamaktadır. Çünkü ölçüm bütün kayıplardan sonra yapılmaktadır. 2- Özellikle otomatik odaklama ve pozlamadan bahsedilirken işlemin optikte fiziksel olarak gerçekleştiği anlamınadır. SLR ile karıştırılmakla birlikte aynı şeyi ifade etmez.

    Perspektif Kontrollü Objektif: Objektifin bir kısmında yer alan optik grubunun kaydırılabildiği bir mekanizmaya sahip, perspektifteki bozulmayı engellemeye ve optik aks ile film yüzeyini paralel tutabilen yapısı sayesinde çizgilerin paralel olmasına yarayan özel objektif tipidir.

    jelatin (gelatin): Fotoğrafçılıkta kullanılmakta olan ışığa karşı duyarlı malzemelerde, gümüş tuzlarını tutmak için kullanılan çok ince ve şeffaf (saydam) katman.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü