Eğitim Sitesi

Optik Sapmalar Nedir? Optik Sapmalar Hakkında Kısaca Bilgi

Optik Sapmalar Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Optik Sapmalar:

Objektifte, görüntüde deformasyon veya bulanıklık (fluluk) yaratan optik bozukluklardır. Özel merceklerin kullanılması ile düzeltilebilir ve bazı hallerde tamamen ortadan kaldırılabilirler. Ayrıca, diyafram açıklığının kısılması ile de bazı sapma türlerinin etkilerinin azaltılması mümkündür.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Lithium Ion (Lityum İyon): Şarj edilebilir ve şarj adaptörü ile birlikte bazı kamera paketleri içinden çıkan bir pil çeşididir. Daha hızlı şarj edilebilirliği ve uzun ömürlülü olduğu söylense de bu tartışılır. Zira Sony, Canon ve Nikon paketlerinden çıkan Lithium pillerin şarj süreleri ve çekim ömürleri farklılık arz etmektedir.

    Düzeltme Filtreleri: Renklerin, gözün gördüğüne en yakın biçimde elde edilmesini sağlayan filtrelerdir. S/B pankromatik filmlerin pek çoğu renk tayfındaki tüm renklere duyarlı olmakla birlikte bu duyarlılık gözün duyarlılığına denk değildir. İşte düzeltme filtreleri bu denkliği sağlamak amacıyla kullanılan ve genellikle sarı ve sarı-yeşil renkteki filtrelerdir. Böylece S/B pankromatik filmlerin mavi renge olan aşırı duyarlılıkları azaltılmaktadır.

    Az ışıklı görüntü: Koyu tonların baskın olduğu bir görüntü. Az ışıklı bir görüntünün etkisi biraz daha pozlandırılarak az ışıklılık etkisi artırılabilir.

    Odak Uzunluğu: Herhangi bir objektif sonsuza odaklandığında, görüntüyü düşürdüğü odak noktası ile objektifin optik merkezi arasındaki uzunluktur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü