Eğitim Sitesi

Odak Derinliği Nedir? Odak Derinliği Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Derinliği Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Odak Derinliği:

Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan uzaklığı.

 

Coğrafya Terimi Olarak Odak Derinliği:

Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir. Yerin 70-300 km derinliklerinde olan depremler orta derinlikte olan depremlerdir. Derin depremler ise yerin 300 km'den fazla derinliğinde olan depremlerdir. Türkiye'de olan depremler genellikle sığ depremlerdir ve derinlikleri 0-60 km arasındadır. Orta ve derin depremler daha çok bir levhanın bir diğer levhanın altına girdiği bölgelerde olur. Derin depremler çok geniş alanlarda hissedilir, buna karşılık yaptıkları hasar azdır. Sığ depremler ise dar bir alanda hissedilirken bu alan içinde çok büyük hasar yapabilirler.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Derinliği:

Objektifin yeniden odaklamasına gerek kalmaksızın film düzleminin hareket ettirilmesi durumunda yine de seçik görüntü alınmasını sağlayan optik olay.

 

Deprem Terimi Olarak Odak Derinliği:

Deprem enerjisinin açığa çıktığı noktanın yeryüzüne olan en kısa uzaklığı.

 

    Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri

    Şamandıra: Kapama düzenini sağlayan metal veya plastikten yapılmış suda yüzen top.

    Kış Fırtınası Uyarısı: Meteoroloji'nin gözetleme sonucunda tehlikeli kış şartlarının oluşmaya başladığını ya da her an başlayabileceğini belirlenmesi durumunda halkı uyarma aşaması.

    Çamur Akıntısı: Şiddetli yağışlar sonucu dağ yamaçları ve vadilerden aşağı hızla akarak hareket eden taş, toprak, kaya ve su kütlesi.

    Kış Fırtınası Gözetlemesi: Şiddetli kar yağışıyla birlikte buzlanma tehlikesi belirdiğinde Meteoroloji'nin halkı "hazırlıklı olması" için bilgilendirme aşaması.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri Sözlüğü