Eğitim Sitesi

Nüfus Patlaması Nedir? Nüfus Patlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Nüfus Patlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Nüfus Patlaması:

Bir toplumda beslenme, barınma ve sağlık sorunlarının çözülmesi sonucu çocuk ölüm oranlarının düşmesi ve ortalama ömrün uzaması nedeniyle nüfusun beklenenden fazla artmasına nüfus patlaması denir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Nüfus Patlaması:

Ülke nüfusunda, genelde beklenmedik bir şekilde ve(ya) plân dışı gelişmelerin etkisiyle( göç gibi) ortaya çıkan ani ve hızlı artış.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Nüfus Patlaması:

Sağlık koşullarındaki iyileştirmeler sonucu ölüm oranının düşmesi, ancak doğum oranının değişmemesi sonucu nüfusun hızlı bir biçimde çoğalmasıdır.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Algıda Seçicilik: Organizmanın, çevresinde bulunan çok sayıda uyarıcı nesne, ya da olaydan, bir ya da bir kaçına dikkatini yöneltmesine algıda seçicilik denir.

    Tek (Üniter) Devlet: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasalar geçerlidir. Tek bir siyasi otorite mevcuttur.

    Ütilitarizm: Ahlaksal eylemin amacı faydadır. Her eylem bireye sağladığı fayda ölçüsünde değerlidir. Bize fayda sağlayan durumlar değişirse ahlak sistemimiz de değişecektir. Bir eylem, bir insana fayda sağlıyorsa iyi, sağlamıyorsa kötüdür. Herkese fayda sağlayan durumlar farklı olacağına göre herkesin ahlak yasası da farklı olacaktır. Dolayısıyla evrensel bir yasa yoktur.

    Aksiyoloji: Değerlerin tür, ölçüt ve metafiziksel niteliğiyle ilgilenen bir felsefe kolu; etik ve estetik. Değer teorisi (value theory) ya da değer bilimi olarak da isimlendirilen aksiyoloji; etik, estetik ve epistemoloji gibi değersel alanların ne olduğu, oluşum süreçleri, sınırları ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri üzerinde durmaktadır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü