Eğitim Sitesi

Nihilizm Nedir? Nihilizm Hakkında Kısaca Bilgi

Nihilizm Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Nihilizm:

Evrenin amaçsız ve anlamsız olduğunu, hiçbir şeyin değer taşımadığını savunur. Her tür otoriteye karşıdır. Otoritesiz bir devlet olamayacağına göre ideal bir devlet yoktur.

 

Edebiyat Terimi Olarak Nihilizm:

Hiççilik demektir. Hiç bir şeyin olamayacağı ve bilinemeyeceğini savunan öğretidir.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Pyrrhonculuk: Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer. A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.

    Birleştirici Yöntem: Elde edilen teorilerin sonuçlarının tümdengelimle denetlenip sonra bu sonuçların tümevarımla doğrulanabilirliğini gösterme işlemlerinden oluşan yöntem.

    Yüceltme: Cinsellik ve saldırganlık gibi ilkel nitelikteki eğilim ve isteklerin doğal amaçlarından çevrilerek, toplumca beğenilen etkinliklere dönüştürülmesidir. Örneğin, birey saldırganlık eğilimini boksör olarak doyurabilir.

    Form: 1- Biçim, şekil. Bir şeyin istenilen ve olması gereken durumu. 2- Bir önermenin ya da akıl yürütmenin kalıbı, şekli, biçimi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü