Eğitim Sitesi

Nesne Nedir? Nesne Hakkında Kısaca Bilgi

Nesne Terimi Hakkında Bilgiler

Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Nesne:

Obje.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Nesne:

"Kişi" ya da "Kimse" ile anlatılan varlıkların dışında kalan ağırlığı, kütlesi olan her türlü varlıklardır.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Nesne:

Belli bir ağırlığı ve hacmi, rengi, maddesi olan her türlü cansız varlık, şey. Geçişli fiili bütünleyen yalın veya belirtme durumunda bulunan tümleç. Öznenin dışında kalan her türlü konu.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Nesne:

Cümlede öznenin, dolayısıyla fiili geçişli olan yüklemin etkilediği şahsı veya şeyi gösteren, yalın veya yükleme durumu eki almış kelime: Abdullah Efendi gecenin sükuneti içinde bu manzarayı doya doya seyretti. (A.H.Tanpınar, Abdullah Efendinin Rüyaları, s.52) gibi.

 

    Benzer Görsel Sanatlar | Resim Terimleri

    Diyagonal: Köşegen, köşe birleştirici.

    Altın Kesit: Altın oran da denir. Plastik sanatlarda geçerliliği olan bir ölçü oranıdır. Bir doğru parçası iki parçaya bölündüğünde küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın tüm parçaya eşit olmasıdır. A:B= B:(A+B)

    Mimari: Mekân tasarlama işidir. Başka bir tanımla, mimari yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama, inşa etme sanat ve bilimidir. İnsanların yaşamını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak için gerekli mekânları, ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatıdır.

    Modülasyon: Resim sanatında karşıt renklerle hacimlendirme demektir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Görsel Sanatlar | Resim Terimleri Sözlüğü