Eğitim Sitesi

Mülkiyetten Başka Ayni Haklar Nedir? Mülkiyetten Başka Ayni Haklar Hakkında Kısaca Bilgi

Mülkiyetten Başka Ayni Haklar Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mülkiyetten Başka Ayni Haklar:

Eşya üzerinde malikinden başka üçüncü kişiler yararına kurulabilen ve sahibine hakkın konusu olan şeyde genelde yararlanma veya sattırarak paraya çevirme yetkisi veren, herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Örnek; irtifak hakları, gayrimenkul mükellefiyeti ve rehin hakları.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Aplikasyon (Yer Gösterme): Kadastro paftalarındaki parsel köşe noktalarının yeniden zeminde belirtilmesidir. Parselin zemindeki sınırlarının gösterilmesidir.

    Yararlanma Hakkı: Bir maldan kısıtlama olmaksızın faydalanma, onu kullanma hakkıdır.

    Aile Konutu Şerhi: Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Medeni Kanunun 19. Maddesinde aile konutunun bulunduğu yere "yerleşim yeri" adı verilmiştir. Buna göre; yerleşim yeri, bir ailenin sürekli kalmak niyetiyle oturduğu yerdir. Bir ailenin aynı zamanda birden fazla yerleşim yeri olamaz. Demek ki, bir ailenin birden fazla aile konutu olamaz. Medeni Kanunun 19. Maddesinde sözü edilen yerleşim yerindeki konut, "aile konutudur." Bir aile pek çok yerde konut sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutudur.

    Temlik: Mülk olarak vermek, mülkiyeti bir bedel karşılığında başka birine nakletmek.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü