Eğitim Sitesi

Temlik Nedir? Temlik Hakkında Kısaca Bilgi

Temlik Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Temlik:

Mülk olarak vermek, mülkiyeti bir bedel karşılığında başka birine nakletmek.

 

Hukuk Terimi Olarak Temlik:

Bir malın veya hakkın, bir hukuki işlemle başkasına devredilmesi; mülkiyetin nakli, devir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Temlik:

Bir hakkın ya da alacağın bir başka kimseye devredilmesidir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Temlik:

Devir. Mülk olarak verme.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    İhtiyari İhale: Bir idarenin kendi isteği ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre yaptığı ihale işlemidir. İhtiyari ihalede mülkiyet tescilsiz olarak kazanılmaz. İhale kararının kesinleştiği aranmaz. İhale taraflarının tapu sicil müdürlüğüne müracatı ile resmi senet düzenlenir. Bir borcun ödenmemesi nedeniyle icra dairesi, alacaklı kamu idaresi veya mahkemece yapılan satışlara ise cebri ihale denir.

    Devre Mülk: 1. Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapı veya bağımsız bölümün ortak maliklerinden her biri lehine bu yapı veya bağımsız bölümden yılın belli dönemlerinde (devreler halinde) müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanılmak üzere kurulan bir irtifak hakkıdır. 2. Belirli devrelerde kişilerce kullanılarak belirli zaman içinde diğer halk sahiplerine devredilen mekâna denir.

    Zorunlu Deprem Sigortası: Mesken, ev, bağımsız bölüm nitelikli yerlerin, depreme karşı, yetkili sigorta şirketleri tarafından sigortalanmasıdır. Tapu sicil müdürlükleri yapacağı tapu işleminde bu sigortanın yapılmış olduğunu aramak ve poliçe numarasını düzenleyeceği resmi senedin uygun bir yerine yazmak zorundadır.

    Derece: İpoteklerin tescil edildiği sıralama. İpoteklerin bir birine üstünlüğü tarih ve yevmiye numaralarına göre değil, tapu kütüğünde işgal ettiği derece ve sıraya göre belirlenir. İpoteklerin diğer haklara üstünlüğü ise tarih ve yevmiye numarasına göre belirlenmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü