Eğitim Sitesi

Mülkiyetin Aslen İktisabı Nedir? Mülkiyetin Aslen İktisabı Hakkında Kısaca Bilgi

Mülkiyetin Aslen İktisabı Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Mülkiyetin Aslen İktisabı:

Daha önceki malikin iradesine dayanmadan mülkiyetin kazanılmasına aslen iktisap denir. Örneğin; zamanaşımı, işgal, yeni arazi oluşumu.

 

    Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

    Akitli İşlemler: Tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlemlerdir. Satış, bağış, taksim, ölünceye kadar bakma akdi, ipotek ve irtifak hakları akitli işlemlere örnek gösterilebilir. Tapu Kanununun 26. Maddesinde mülkiyet ve mülkiyet dışındaki ayni hakların kurulması ve devri için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleneceği belirtilmiştir. Şahsi haklar için resmi senet düzenlenmez.

    Beyan: Üçüncü kişileri aydınlatmak, bilgilendirmek ve özellikle uyarmak amacıyla tapu kütüğündeki özel sütununa işlenen taşınmazın hukuki durum ve akıbetini gösteren belirtmelerdir.

    Rücu: Geri dönme. Bağışta rücu şartı: Bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyetinin bağışı yapana geri dönebilmesi şartıdır. Devletin sorumluluğunda rücu: Hazinenin ödediği tazminatın tamamını veya bir kısmını kusurlu tapu memurundan istemesidir.

    İrat: Ticari faaliyetinde kullanmayıp başkasının kullanımına bırakılan değerler servet terimiyle ifade edilir ve bu şekilde elde edilen gelire irat denir. Yani sermaye varlıklarından elde edilen gelir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü