Eğitim Sitesi

Mühr-ü Hümayun Nedir? Mühr-ü Hümayun Hakkında Kısaca Bilgi

Mühr-ü Hümayun Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mühr-ü Hümayun:

Padişahın mührü. (Sadrazam tarafından kullanılırdı)

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Evkaf: Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

    Miladi Takvim (Gregoryen Takvimi): Hz. İsa'nın doğumundan yedi gün sonraki 1 Ocak gününü başlangıç olarak alan takvimdir. Güneş yılı esasına göre düzenlenmiştir. 01 Ocak 1926 tarihinden itibaren yeni Türk Cumhuriyeti bu takvimi, Hicri ve Rumi takvimlerin yerine kullanmaya başlamıştır. Hicri takvim yalnızca dini günler için kullanılmaya devam etmiştir.

    Kurgan: Oda biçimindeki mezar. Mezar üzerine toprak yığılarak yapılan tepe. Höyük. Tepe biçiminde mezar.

    Kalvenizm: Kalvenizm ya da Kalvinizm, John Calvin'in 16. yüzyıl başlarında ortaya attığı görüşlere dayanarak kurulan bir Hristiyanlık mezhebidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü