Eğitim Sitesi

Meltem Rüzgarları Nedir? Meltem Rüzgarları Hakkında Kısaca Bilgi

Meltem Rüzgarları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meltem Rüzgarları:

Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır.

Meltem rüzgarları ikiye ayrılır:

A.Kara ve Deniz Meltemleri:
1.Kara Meltemi
Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir.

2.Deniz Meltemi
Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir.

B.Dağ ve Vadi Meltemleri
1.Dağ Meltemi
Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir.

2.Vadi Meltemi
Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Falez (Yalıyar): Dalgalar aşındırma yaparken önce çarptıkları kıyı boyunca bir çentik açar. Buna dalga oyuğu denir. Dalga oyukları derinleştikçe üzerindeki kütleler kopar ve düşer. Böylece kıyı boyunca diklikler oluşur. dersimiz.com Bu dikliklere falez ya da yalıyar adı verilir. Türkiye'de, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında güzel falez örnekleri görülmektedir.

    Otoyol: 1- Hızlı trafik akışı sağlamak amacı ile yapılan genellikle ücretli kullanılabilen çift yönlü geniş yol. 2- Sadece motorlu taşıt trafiğine ayrılmış, en az iki şeridi bulunan, geliş ve gidiş yönlerinin birbirinden ortadaki refüjle ayrıldığı karayoludur.

    İzosesist: Eş deprem eğrisi.

    Alternatif Kaynak: Bir kaynağın yerine kullanılabilecek ve aynı işlevi görebilecek kaynak.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü