Eğitim Sitesi

Mecaz Anlamlı Sözcükler Nedir? Mecaz Anlamlı Sözcükler Hakkında Kısaca Bilgi

Mecaz Anlamlı Sözcükler Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Mecaz Anlamlı Sözcükler:

Sözcüğün gerçek anlamının dışında kullanılmasıyla kazandığı anlama mecaz anlam denir.

Örnek:

Saatler akıp geçiyor gidiyor, zavallı üç işçi hala işlerini bitiremiyorlardı. (Saatler akıp geçiyor.)

Eşi ölünce, bütün işleri Ayşe Hanım'ın üstüne yıktılar.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Cümlenin Ögeleri: Cümlede bir duyguyu, bir düşünceyi, bir hükmü tam olarak anlatabilmek için kullanılan kelimelerin cümle bilgisinde aldıkları adlar. Cümlenin ögeleri temel ögeler ve yardımcı ögeler olmak üzere başlıca ikiye ayrılır. Temel ögeler: özne, fiil, nesne, tümleç ve zarftır. Yardımcı ögeler: "cümle dışı ögeler" diye de adlandırılan ünlem ve bağlaçlardır.

    Eksiltimli Cümle: Genellikle günlük konuşmalarda yer alan ve bazı ögeleri kesilerek söylenip dinleyenin anlayışına bırakılan veya fiili kullanılmadan yargı bildire cümle: Yitiriyorsunuz, demek artık onu dünyanın pisliklerine, rezilliklerine, tuzaklarına karşı koruyamayacaksınız; demek... (K.Tahir, Esir Şehrin İnsanları, s.77) vb.

    Eleştiri (Tenkit): 1- Bir sanat eserinin, bir sanatçının gerçek değerini belirlemek amacıyla yapılan inceleme ve araştırmalara eleştiri denir. Bir metni inceleme yoluyla o metnin üzerinde bir değer yargısına varma ; bir eserin zayıf ve kuvvetli yanlarını belirtme, eleştirinin özelliklerindendir. 2- Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit.

    İsim: Ad. Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelime, adıl.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü