Eğitim Sitesi

Matematik Konum Nedir? Matematik Konum Hakkında Kısaca Bilgi

Matematik Konum Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Matematik Konum:

Dünya üzerinde bir nokta veya alanın yerinin belirlenmesi için, o noktanın Ekvator'a ve başlangıç meridyenine olan uzaklığının bilinmesi gerekir. Bunun için enlem ve boylam kavramlarından yararlanılır.
Örnek : Türkiye 36° - 42° Kuzey enlemleri,
26° - 45° Doğu boylamları arasında yer alır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Matematik Konum:

Dünya üzerindeki bir yerin başlangıç paraleline (Ekvator) ve başlangıç meridyenine (Greenvvich) göre olan konumuna matematik konum denir.

Matematik konumu öğrenebilmek için paralel ve meridyenlerinde bilinmesi gerekir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Eksosfer (Jeokronyum): Atmosferin en üst tabakasıdır.

    Sıcaklık Kuşakları: Yerküre üzerinde sıcaklığı etkileyen; kara ve denizlerin dağılışı, yükseklik farklılıkları, sıcak ve soğuk su akıntıları, sıcak ve soğuk rüzgârların iklim üzerine etkileri dikkate alınarak oluşturulan kuşaklardır.

    Maksimum Nem (Doyma Miktarı): 1m³ havanın belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nemin gram olarak ağırlığıdır. Hava kütleleri ısındıkça genleşip hacimleri artar. Bu nedenle nem alma ve taşıma kapasiteleri de artar. Eğer hava taşıyabileceği kadar nem alırsa doyma noktasına ulaşır ve doymuş hava adını alır. Örneğin : 20°C sıcaklığa sahip bir hava kütlesinin taşıyabileceği nem miktarı 17,32 gr/m3'tür. Bu hava kütlesinin sıcaklığı 30°C' ye yükseldiğinde havanın hacmi genişleyeceği için taşıyabileceği nem miktarı da artar ve doyma noktası 30,4 ge/m³'e yükselir. Bu nedenle hava kütlesinin doyması için aradaki fark (13.08 gr) kadar nem yüklenmesi gerekir.

    Bağcılık: Üzüm bağı yetiştirmek ve bundan kazanç sağlama işi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü