Eğitim Sitesi

Mahlas Nedir? Mahlas Hakkında Kısaca Bilgi

Mahlas Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Mahlas:

Genellikle Divan şiiri ve Türk halk şiiri ozanlarının yapıtlarında kullandıkları ve tanındıkları takma addır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Mahlas:

Eskiden bir şiirin son beytinde kullanılması adet olan, şairlerin kullandığı takma ad.

 

Edebiyat Terimi Olarak Mahlas:

Kimi şair ve yazarların yapıtlarında kullandıkları takma ad. Özellikle divan edebiyatı şairleri tarafından kullanılmıştır.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Mahlas:

Takma ad.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Mahlas:

Asıl addan başka kullanılan ikinci ada verilen isimdir, şairler şiire başladıkları vakit böyle ikinci bir ad alırlar, onu şiirlerinde kullanırlardı. Devlet memuriyetine girenlerin bazılarına da amirleri tarafından mahlas verilirdi.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Patrik: Ortodoks Hristiyanların bağlı olduğu kiliselerin başkanlarına verilen san. Ortodoksların ruhanî lideri. En büyük Ortodoks rahibi.

    Hades: Eski Yunan'da yer altı tanrısıdır. Sembolü, görünmezlik başlığıdır.

    Yazısız Kaynaklar: Üstünde harf ve yazı karakteri bulunmayan kaynaklardır. Genel olarak Tarih Öncesi Devirlerin ve İlk Çağ tarihinin aydınlatılmasında kullanılır. -Taş, toprak ve kemikten yapılan aletler, eşyalar ve silahlar. -Mimari eserler -Mağara resimleri, kabartmalar -İnsan ve hayvan fosilleri -Geçmişten günümüze gelen çeşitli destanlar, efsaneler -Dolmen, menhir mezar taşları -Örf ve adetler -Sanat eserleri, takılar, elbiseler

    Tarihin Özellikleri: Tarihin Özellikleri: 1. Geçmiş olayları inceler. 2. Belgelere dayanmalı ve objektif olunmalıdır. 3. Yer ve zaman belirtilmelidir. 4. Sebep sonuç ilişkisi olmalıdır. 5. İnsanlar tarafından meydana getirilirler. 6. Tarihi olaylar tekrarlanamaz. Deney ve gözlem yapılamaz. 7. Olayın meydana geldiği devrin şartları ve değer yargıları iyi bilinmelidir. 8. Araştırma mümkün olduğu kadar olayın geçtiği yerde yapılmalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü