Eğitim Sitesi

Kürek Cezası Nedir? Kürek Cezası Hakkında Kısaca Bilgi

Kürek Cezası Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kürek Cezası:

Suçlulara ceza olarak savaş gemilerinde kürek çektirmesidir. Osmanlı Devleti'nde sonraları ağır hapis cezasına da bu ad verilmiştir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Emir-i Dad: Emir-i dad Arapça emir ile Farsça dad (adalet) kelimelerinden oluşmuştur. Geleneksel Türk-İslam hukukunun bir oluşumu olan Divan-ı Mezalim'e bizzat sultanlar başkanlık ederlerdi. Ancak işlerin çoğalmasıyla bu divanda görülen davalara hükümdar adına emir-i dad (emir-i adi, dâdbeg) bakmaya başladı. Emir-i dad kararlarını yanında oturan ulemaya danışarak verirdi. Onların hem örfi hem de şer'i hukuka dayanarak verdikleri bu kararların adli hayatta çok önemli bir yeri vardı. Emir-i dad, çok güçlü ve nüfuzlu emirlerle vezirleri dahi tevkif ettirebilirdi.

    Muhakeme: Yargılama.

    Samarra: Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.

    Evkaf: Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü