Eğitim Sitesi

Kupon Nedir? Kupon Hakkında Kısaca Bilgi

Kupon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kupon:

Hisse senedi sahiplerinin bazı ortaklık haklarının (karpayı, bedelli/bedelsiz sermaye artırımına katılma hakları) kullanımını teminen hisse senetleri üzerinde bulunan ve sistematik olarak numaralandırılmış kıymetli evraktır.

 

Reklamcılık Terimi Olarak Kupon:

Daha önceden belirlenmiş ürünlerin fiyatında indirim sağlayan basılı kâğıt.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Piyasa Ekonomisi: Bir ülkede üretim, tüketim, yatırım ve tasarruf düzeylerinin belirlenmesinde hükümet müdahalesi olmaksızın piyasa güçlerine dayanan ulusal ekonomi bulunması.

    Hesaben Saklama (Book Entry): Kıymetlerin elektronik ortamda hesaben saklanmasını ifade eder. Örneğin Hazine ihalesinden alınan kıymetler, katılımcılar tarafından fiziki olarak talep edilebileceği gibi (bu kıymetler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bastırılmaktadır) makbuz karşılığı elektronik ortamda katılımcıların hesabına da aktarılabilmektedir. Şahıslar da, makbuz karşılığı kıymetlerini hesaben saklatabilmektedirler. Fiziki olarak elde bulunan bir kıymetin, sonradan bir hesaba yatırılması da kıymeti bu forma sokmaktadır.

    Tescil: Kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklıklarda, sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra sermaye artırımının tescili için, Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen ve ödenmiş hisse senedi tutarını gösteren belgedir.

    Marj Çağrısı: Broker ya da işlemci tarafından müşteriye, müşteri aleyhinde yönlenmiş bir işlemin performansının temini için yapılan ek fon talebidir.Bu işleme alternatif olarak müşteri bir ya da daha çok işlemini kapatma seçeneğine de sahiptir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü