Eğitim Sitesi

Tescil Nedir? Tescil Hakkında Kısaca Bilgi

Tescil Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tescil:

Kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklıklarda, sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra sermaye artırımının tescili için, Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen ve ödenmiş hisse senedi tutarını gösteren belgedir.

 

Hukuk Terimi Olarak Tescil:

Resmi kütük veya defterlere bir konunun (hakkın) yazılması, kayıt düşülmesi.

 

Tarih Terimi Olarak Tescil:

Onay.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tescil:

Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tescil:

Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.

 

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tescil:

Tescil, tapu kütüğüne yazım demektir. Ayni ve şahsi haklara yönelik işlemlerin gerekleri yerine getirildikten sonra tarih ve yevmiye numarası ile kütüğe tescil edilir. Tescil siyah veya mavi mürekkepli kalemle ve kitap harfleriyle okunaklı şekilde genelde elle yazılır. Ancak şerhler ve beyanlar sütununa yazılması gereken bazı belirtmelerin (örneğin, imar uygulaması, kamulaştırma gibi) kaşe halinde basıldığı da olmaktadır. Tescilsiz iktisaplar dışında, ayni haklar tapu siciline tescil ile kazanılır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Sürdürme Teminatı: Hisse senetlerinin bir seans içinde işlem görebileceği en düşük fiyattır. Her hisse senedi için fiyat ve fiyat adımı gözönüne alınarak ayrı olarak hesaplanır.

    İrtibat Büroları: Aracı kurumu ve aracı kurumun yetkili olduğu sermaye piyasası faaliyetlerinin tanıtımını yapmak amacı ile aracı kurumu temsil etmekle görevli hizmet birimleridir. İrtibat büroları sadece müşteri emirlerini aracı kuruma iletebilirler.

    Teşebbüs Sermayesi: Yeni ve olasılıkla da riski yüksek bir teşebbüse yapılan yatırım.

    NASDAQ: (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) Tezgah üstü piyasalarda (resmi bir düzenleyicisi olmayan) işlem gören menkul kıymetler için alım-satım fiyatlarının gösterildiği otomatik bilgi ağı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü