Eğitim Sitesi

Kılavuz Sayı (GN) Nedir? Kılavuz Sayı (GN) Hakkında Kısaca Bilgi

Kılavuz Sayı (GN) Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Kılavuz Sayı (GN):

Elektronik flaşların göreceli güçlerini ifade eden sayıdır. Bu sayı metre ve/veya adım (foot) olarak ifade edilir ve her zaman belli hızdaki bir filmle (genellikle 100 ISO) ilişkilendirilir. Manuel flaşlarda GN, objenin uzaklığına göre kullanılması gereken diyafram açıklığını belirlemek amacıyla kullanılır. Ancak günümüzde flaşların büyük çoğunluğu otomatik olduğundan, GN genellikle çeşitli modellerin kıyaslanmasında bir veri olan maksimum gücü ifade etmek için kullanılmaktadır.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Nokta (Spot) Ölçüm: Bazen matris veya merkez ağırlıklı poz ölçümü yapmak oldukça zordur veya doğru pozlandırma yapmak istenen alan oldukça küçüktür. Nokta ölçüm sistemine sahip fotoğraf makineleri noktasal ölçüm yaparlar ve doğru poz ölçümü sağlanır.

    Lithium Ion (Lityum İyon): Şarj edilebilir ve şarj adaptörü ile birlikte bazı kamera paketleri içinden çıkan bir pil çeşididir. Daha hızlı şarj edilebilirliği ve uzun ömürlülü olduğu söylense de bu tartışılır. Zira Sony, Canon ve Nikon paketlerinden çıkan Lithium pillerin şarj süreleri ve çekim ömürleri farklılık arz etmektedir.

    Digitalization: Dijital bir görüntünün herhangi bir resim işleme programında yüzde yüzün üzerinde büyütülmesi ile görüntü üzerinde oluşan bozulmaya denir ki dijitalizasyon şeklinde de ifade edilir.

    Zum (optik kaydırmalı) Objektif: Odak uzaklığının değiştirilebildiği objektiflerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü