Eğitim Sitesi

Kesit Nedir? Kesit Hakkında Kısaca Bilgi

Kesit Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak Kesit:

Arkeolojik kazılarda açılan açmaların dört bir yanında oluşan çukur duvarlarına verilen ad. Kesitler özellikle stratigrafinin okunması ve anlamlandırılmasında kullanılırlar. (İng. Section)

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kesit:

Esas giriş bitimi döşeme üst kodu ± 0.00 alınıp bütün farklı yüksekliklerin verilerek ve her blok için en az bir tanesinin hem merdiven hem de düşük döşemeden geçirilmesi gereken ve en az 2 adet çizilen düşey planlardır. Projenin büyüklüğüne göre 1/50 veya 1/100 ölçeğinde çizilir. Kesit planlarına baktığımızda kapı yüksekliği, pencere altı yüksekliği, pencere yüksekliği, oda içi duvar yüksekliği gibi gerekli yükseklikleri kolayca görebiliriz.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Kesit:

Bir müzik yapıtını oluşturan ezgi parçalarından her biri.

 

Sanat Terimi Olarak Kesit:

Bir cismin dikey bir düzlem üzerinde kesildiği var sayılarak ölçekli olarak çizilene denir. Enine kesit veya boyuna kesit şeklindedir.

 

Astroloji Terimi Olarak Kesit:

Zodyak'ın burçlarını veya gökyüzü evlerini ayıran çizgilere kesit denilir.

 

    Benzer Arkeoloji Terimleri

    Kilikia Bölgesi: Antik dönemde Mersin İli sınırlarını içine alan bölge.

    Arkeometri: Fizik, kimya, biyoloji, botanik, zooloji ve jeofizik gibi bilimlerin, arkeolojik alanlarda gerçekleştirilen uygulamalarına verilen addır. Örneğin, metal buluntulardan alınan örneklerin elektron mikroskopla incelenerek yapım tekniklerinin araştırılması, seramiklerin kesitlerinin alınıp, kullanılan kilin yatağının belirlenmesi, seramik kaplarda buluna mikroskopik miktardaki yemek kalıntılarının analiz edilip tanımlanması arkeometri biliminin işidir. Organik buluntuların tarihlendirilmesi için başvurulan 'Karbon 14′ tarihleme yöntemi de arkeometrinin en önemli uygulamalarından biridir.

    Asia Minor: Antik dönemde Küçük Asya olarak Anadolu'ya verilen isim.

    Kibyra Conventus: Antik dönemde Phrygia Bölgesi kentlerinin bir kısmını da içine alan Kibyratis olarak ta adlandırılan bölge yargı merkezi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü