Eğitim Sitesi

Kervansaray Nedir? Kervansaray Hakkında Kısaca Bilgi

Kervansaray Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kervansaray:

Yolcuların konakladığı büyük han.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Kervansaray:

1. Anayollarda kervanların konaklaması için yapılan büyük han.

2. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde yolcuların ve ticaret kervanlarının ihtiyaçlarını karşılayıp güvenliklerini sağlamak için yapılmış büyük konaklama yerleridir.

 

Tarih Terimi Olarak Kervansaray:

Ana yollarda, yolcuları barındırmak, kervanları konaklatmak, dinlendirmek, malları sahiplerine ve tüccara teslim edinceye kadar muhafaza etmek için tuğla ve taşlardan yapılan büyük han.

 

Sanat Terimi Olarak Kervansaray:

Kentler arası yollarda kervanların konaklaması için yapılmış büyük han yapısı.

 

İnşaat Terimi Olarak Kervansaray:

Eskiden ana yollarda kervanların konaklaması için yapılan büyük han, sultan hanı.

 

    Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

    Alaca: Fes rengi ve lacivert zemin üzerinde sarı çizgiler olan bir çeşit pamuklu kumaşın adıdır. Anadolu'nun birçok taraflarında dokunurdu. En çok rağbet göreni Erzincan Alacası idi. Bu kumaştan, eskiden İstanbul'da kadınlar iç astarlı pantolon yaparlardı. Sonraları halayıklara bu kumaştan pantolon yapılır oldu. Bu kumaş en çok Anadolu'da kullanılırdı. Çok dayanıklıydı, erkelere mintan, kadınlara şalvar ve entari yapılırdı. Şam Alacası ipekle dokunduğundan, bu kumaş daha pahalı idi ve daha zengin kadınlar ve beyler tarafından kullanılmaktaydı.

    Ağa Kapısı Şakirtleri: Ağa kapısında yazı işlerini yapan görevlilere verilen addı. Burada on kişiden oluşan bir kalem dairesi yer almaktaydı. Bunların en kıdemlisine "başşakirt" denilirdi. Katiplerin görevleri başlıca şunlardı: ocağa alınacak veya acemi ocağına girecek olanların defterlerin muhafaza ederek, gerektiğinide hüvviyetlerini belirlemek, ulûfe defterlerinin "mükerrer" denilen nüshalarını tutmak, kapı kulu olacak veye acemi ocağına alınacak olanların inam, terfi ve memhur denilen, yeniçeri ağasının mühürlü tezkerelirini yazmak. Buradan terfi eden başşakirt, kethuda katipi olurdu.

    Sancak: Bayrak, Osmanlı'da bir kaç kazadan meydana gelen yönetim birimi.

    Müttefik: Bağlaşık.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü