Eğitim Sitesi

Kapitalizm Nedir? Kapitalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Kapitalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının özel mülkiyetin elinde olduğu ve serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde bu araçların kâr birikimi sağlamak için kullanıldığı bir ekonomik sistemdir.

 

Tarih Terimi Olarak Kapitalizm:

Sermayenin, en temel üretim aracı olduğu ekonomik sistem veya üretim tarzı için kullanılan genel terim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının özel mülkiyetin elinde olduğu ve kar amaçlı kullanıldığı, malların üretim, dağıtım ve fiyatının arz talep mekanizmasıyla serbest piyasada özgürce belirlendiği bir ekonomik sistemdir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Kapitalizm:

Kapitalizm, özel mülkiyetin üretim araçlarının ağırlıklı bir bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, dağılım, gelir, üretim ve mal ve hizmet fiyatlarının piyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Kapitalizm:

Üretim araçlarının bireylerin elinde olduğu ve onlar tarafından kontrol edildiği, rekabetin ve kar elde etme dürtüsünün öne çıktığı ekonomik sistem.

 

    Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

    Yassıada: 27 Mayıs Askerî Darbesi ile DP üyelerinin askeri mahkemelerde yargılandığı ve günümüzde de "Demokrasi ve Özgürlük Adası" olarak bilinen ada.

    Holokost: Nazi Almanya'sının II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında sistemli bir şekilde gerçekleştirdiği Yahudi katliamına verilen isim.

    Domuzlar Körfezi Çıkarması: 17 Nisan 1961 yılında ABD'nin desteğini arkasına alan sürgün Kübalıların, Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri başarısız işgal girişimi.

    Megali İdea: Yunanca "Büyük Fikir" anlamına gelir. Bu ifade siyasi anlamda; Yunanistan'ı, Bizans İmparatorluğu devrindeki sınırlarına ulaştırmak amacını taşır. Bu amaçla; Anadolu, Trakya, Ege adaları ve Kıbrıs adasına yönelik uygulanacak emperyalist ve saldırgan politikanın genel adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü