Eğitim Sitesi

Kakma Nedir? Kakma Hakkında Kısaca Bilgi

Kakma Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kakma:

Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kakma:

1- Düz zeminin oyularak içine parça yerleştirme. Sedef, altın, gümüş kakma teknikleri vardır. Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

2- Levhalara arkadan kakılıp, vurularak yapılan resim.

 

Sanat Terimi Olarak Kakma:

1. Özellikle ahşap ve madene; renkli ağaç, sedef, fil dişi, metal gibi değişik malzemeleri gömerek uygulanan süsleme sanatı.

2. Ağaç üzerinde veya diğer ahşap malzemede, mobilyada, belirlenmiş desen ve çizimlere göre oyulmuş yuvalara gümüş, sedef vb. süs maddeleri kakılıp oturtularak yapılan (iş).

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Altı Bölük Halkı: Osmanlı Devleti'nde Kapıkulu süvarilerine verilen addır. Bunlar, Sipah, Silahtar, Sağ Ulufeciler, Sol Ulufeciler, Sağ Garipler, Sol Garipler adıyla altı bölüğe ayrılmışlardır. Komutanlarına da Altı Bölük Ağası denilir.

    İki Meclisli Sistem: Yasama organının iki meclisten oluştuğu devlet sistemir. İngiliz parlamentosunda soylularla din adamlarının halktan ayrı toplanmaları isteğinden kaynaklanmıştır. Yasaların çıkarılmasının aceleye getirilmesinin ve denetimsiz demokrasinin sakıncalarına karşı bir güvence oluşturduğu ileri sürülür.

    Moratoryum: Bir ülkede, savaş durumu ya da benzeri olağanüstü dönemlerde, devletin ödeme süresi gelmiş borçlarını yasayla ertelemesi.

    Tigin: 1. Göktürkler'de Hakan oğullarına verilen unvan. Prens. 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın erkek çocuğuna “Tigin” adı verilmektedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü