Eğitim Sitesi

Jeomorfoloji Haritaları Nedir? Jeomorfoloji Haritaları Hakkında Kısaca Bilgi

Jeomorfoloji Haritaları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Jeomorfoloji Haritaları:

Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaçlar, vadi türleri, birikinti konileri, sekiler, ovalar ve daha bir çok yer şekli taranarak gösterilir. Yer şekillerinin kolay ayırt edilmesi amacıyla bu haritalar renklendirilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Besin Ağı: Doğada canlıların beslenmesi ve canlıların arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren ağ.Besin zincirlerinin birleşmesi ile oluşan ağ.

    Dördüncü Zaman (Kuaterner): Günümüzden 2 milyon yıl önce başladığı ve hala sürdüğü varsayılan jeolojik zamandır. Zamanın önemli olayları :İklimde büyük değişikliklerin ve dört buzul döneminin (Günz, Mindel, Riss, Würm) yaşanması. İnsanın ortaya çıkışı.Dördüncü zamanı karakterize eden canlılar mamut ve insandır.

    Volkan Bombaları: Volkan bacasından atılan lav parçalarının havada dönerek soğuması ile oluşur.

    Ters Alizeler (Üst Alizeler): Ekvator'dan (TAB), 30° enlemlerine (DYB) doğru esen üst rüzgarlardır. Her yerde ve her zaman görülmezler. Yeteri kadar sürekli ve güçlü değillerdir. 30° enlemleri çevresinde aşağıya doğru alçaldığından yağış oluşumunu engellerler.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü