Eğitim Sitesi

İç Kuvvetler Nedir? İç Kuvvetler Hakkında Kısaca Bilgi

İç Kuvvetler Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak İç Kuvvetler:

1- Yer yuvarlağının içindeki enerjiden kaynaklanarak yeryüzü şekillerini oluşturan yer kabuğu hareketleri, deprem, volkanizma gibi etkenler.

2- Yer'in içinden gelen, büyük yeryüzü şekillerinin oluşmasını sağlayan ve güçünü magmadan alan kuvvetlerdir. Yapıcı kuvvetler olarak da tanımlanan bu kuvvetler tektonik olaylar, volkanlar ve depremlerden oluşur.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Ters Alizeler (Üst Alizeler): Ekvator'dan (TAB), 30° enlemlerine (DYB) doğru esen üst rüzgarlardır. Her yerde ve her zaman görülmezler. Yeteri kadar sürekli ve güçlü değillerdir. 30° enlemleri çevresinde aşağıya doğru alçaldığından yağış oluşumunu engellerler.

    Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır. Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir. Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları. Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

    Bağlantısızlar: Batı ve Doğu Bloklarına dahil olmayan tarafsız ülkeler.

    Sera: Mevsim dışı sebze ve meyve üretmek amacıyla cam veya plâstikten yapılmış kapalı tarımsal üretim alanları.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü