Eğitim Sitesi

Hıcr-i Ka'be (Hatira, Hıcr-i İsmail) Nedir? Hıcr-i Ka'be (Hatira, Hıcr-i İsmail) Hakkında Kısaca Bilgi

Hıcr-i Ka'be (Hatira, Hıcr-i İsmail) Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hıcr-i Ka'be (Hatira, Hıcr-i İsmail):

Kâ'be'nin kuzey-batı duvarı ile Hatim arasındaki boşluğa denir. Buraya Hatîra ve Hicr-i İsmail de denir. Burada namaz kılıp dua edilir. Hz. İbrâhim (a.s.) ile oğlu İsmail (a.s)'ın yaptığı Kâ'be binası bu kısmı da içine alıyordu. M. 605 yılında yapılan tamirde bu kısım inşaat malzemesi yetmediği için Kâ'be dışında bırakılmıştır. Bu boşluk Hatîm adı verilen yarım daire şeklinde bir duvar ile çevrilidir.

 

    Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

    Kür Su: Uzunluğu, genişliği ve derinliğinden her biri üç buçuk karış ölçeğinde olan bir alanı dolduracak miktardaki su; 377 kilo 419 gram ağırlığındaki su.

    Cimri: Elindeki parayı harcamaya kıyamayan, eli sıkı, kısmık.

    Orta Namaz: Kur'an-ı Kerim'de "Namazlara ve orta namaza dikkat edin." buyrulmaktadır. Peygamberimiz (s.a.v.), orta namaz ile ikindi namazının kastedildiğini açıklayarak bu ayetin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.

    Sure: 1. Ayetlerin meydana getirdiği Kuranı Kerimin bağımsız bölümler, Kuranı Kerimde 114 tane sure vardır. 2. Kur'an-ı Kerim'in ayetlerinin oluşturduğu 114 bölümden her birine denir. Kur'ân-ı Kerim’de toplam 114 sure bulunmaktadır. En kısa sure üç ayetten oluşan Kevser suresi, en uzunu sure ise 286 ayetten oluşan Bakara suresidir. Mushaf sırasında ilk sure Fatiha, son sure ise Nas suresidir. Tevbe suresi dışındaki her bir sure başında Besmele bulunmaktadır. Mekke'de indirilen surelere “Mekkî”, Medine’de indirilenlere ise “Medenî” sure denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü