Eğitim Sitesi

Hattat Nedir? Hattat Hakkında Kısaca Bilgi

Hattat Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hattat:

Güzel yazı yazan.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hattat:

Mesleği Arap harfleri ile güzel yazı yazmak olan kimse.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hattat:

Çok güzel el yazısı yazan sanatçı. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hattat:

Güzel el yazıları yazan sanatçı.

 

Sanat Terimi Olarak Hattat:

1. Hat sanatıyla uğraşan kişiye "çok güzel el yazısı yazan sanatçı" anlamına gelen "hattat" adı verilir.

2. Mesleği hattatlık olan kimse.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hattat:

Hat sanatıyla uğraşan kişi.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Hattat:

Hat yazan kişi. Güzel yazı yazan sanatçı. Son Abbasi halifesi Musta'sım Billâh'ın. kölesi olduğu söylenen Amasyalı Yâkut-ı Musta'sımi'ye kadar kalemin ağzı düz kesilirdi. Yakut eğri keserek tahrif-i kalemi bulmuş ve aklâm-ı sitteye yeni bir biçim kazandırmıştır. İşte Yakut'a, sanatta yaptığı bu yenilikten dolayı hattat denilmiş, hat ve hattatlık Yakut'la seçkin bir sanat ekolü hâline gelince kelime terimleşmiştir. Yakut'tan önce güzel yazı yazanlara katip denildiği gibi hattat da deniliyordu, fakat Yakut 'tan sonra yalnız hattat kelimesi kullanılmış, katip ve küttâp denilmemiştir. Mir Ali Herevi'ye göre hattat olmak için beş şey gerektir: Birincisi dikkat-i tab', ikincisi yazıdan anlamak, üçüncüsü elde kuvvet, dördüncüsü emek çekmek, beşincisi yazı için lâzım gelen kâğıt, kalem ve mürekkebin en iyilerinin bulunması.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Divan: Bugünkü Bakanlar Kurulu'nu karşılayan deyim. İslam devletlerinde, hükümdarlara devlet İşlerinde Yardımcı Olması İçin Oluşturulan danışma kuruludur. İlk olarak Abbasiler Devri'nde Sasani Devleti örnek alınarak oluşturulmuştur. Divan örgütünün en gelişmiş modeli Osmanlılar tarafından oluşturulmuştur.

    Marksizm (Bilimsel Sosyalizm): XIX. yüzyıl ortalarında Marks ve Engels'in geliştirdikleri tarihsel, toplumsal ve düşünsel görüşe dayalı devrimci siyasal harekettir. Kapitalizmin yok olacağı ve yerine sosyalizmin geçeceğini ileri süren bu öğreti ilk kez 1917 Devrimi ile Rusya'da uygulama alanı bulabilmiştir.

    Kesif: Yoğun.

    İçtihat: Görüş. Özel görüş, anlayış, kavrayış. Kanunda veya örf ve âdet hukukunda, uygulanacak kararlar açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun fikrî çalışmalarının sonucu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü