Eğitim Sitesi

Hacim Nedir? Hacim Hakkında Kısaca Bilgi

Hacim Terimi Hakkında Bilgiler

Fizik Terimi Olarak Hacim:

Bir cismin uzayda kapladığı yer miktarıdır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Hacim:

Bir maddenin uzayda kapladığı alan.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Hacim:

Bir cismin uzayda kapladığı yere hacim denir.

 

Sanat Terimi Olarak Hacim:

1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir.

2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.

 

    Benzer Fizik Terimleri

    Magnetik alan(B): Bir pusula veya benzeri bir cihazın iğnelerini döndürebilecek, etkiye sahip magnetik nesnelerin kapladığı uzay. Alan güney kutbundan kuzey kutbuna doğrudur.SI birim sisteminde manyetik alanın birimi Tesla'dır.

    Eylemsizlik: 1. Bir cismin hızında meydana gelebilecek değişmeye direnme eğilimine o cismin eylemsizliği denir. 2. Bir cismin, bulunduğu andaki hızını ve yönünü veya hareketsiz olma durumunu aynı şekilde sürdürme eğilimidir. 3. Durmakta olan bir cismin durma isteğine, hareket hâlindeki cisimlerin de hareketlerine devam etme isteğine eylemsizlik (atalet) denir.

    Devre elemanları: DC ve AC elektrik devrelerinde kullanılan elemanlar pasif ve aktif olarak ikiye ayrılırlar.**Pasif devre elemanları; enerji ve elektromotor kuvvetleri olmayan ,ancak gerilim uygulandığında geçen akim sonucunda enerji harcayan veya depolayan elemanlardır.Bunlar direnç,bobin ve kondansatörlerdir.**Aktif devre elemanları Akümülatör,pil ve jeneratör enerji üreten;amplifikatör ise enerji seviyesini yükselten aktif elemanlara örnek verilebilir.

    Isı: Fiziksel bir sistemden diğer bir sisteme, sıcaklık farkı nedeniyle geçen enerjidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fizik Terimleri Sözlüğü